Focus steeds op de hoofddoelstellingen van het project.

In een empowermenttraject worden de deelnemers niet beschouwd als hulpbehoevenden, maar als samenwerkingspartners met potentieel, en het is belangrijk dat zij dit ten volle beseffen.

Van de stabiele periode van (tijdelijke) opvang of huisvesting moet maximaal gebruik worden gemaakt om te investeren in eigen competenties en kapitaal. Het traject beoogt immers de responsabilisering en groei naar zelfredzaamheid van de deelnemers. Zij krijgen dan ook de tijd om zich bewust te worden van hun eigen krachten en de noodzaak van eigen inspanningen. De hele aanpak en alle aspecten van de begeleiding zijn gebaseerd op wederkerigheid. Waak er tijdens de begeleiding steeds over dat je geen afhankelijkheid in de hand werkt.

Housing First-projecten met empowermenttrajecten zijn enkel realistisch wanneer men werkt met een beperkte groep (1 à 2 families). In grote groepen van meerdere families bestaan heel wat demotiverende dynamieken, waardoor zelfs de meest gedreven individuen niet kunnen doorgroeien. Splits een grote groep dus op in afzonderlijke kerngezinnen.

Housing First-projecten hebben een voldoende lange duur nodig: minstens intensieve begeleiding en huisvesting gedurende 2 jaar, met eventuele verlenging zolang geen reguliere huisvesting is gevonden.

Het traject wordt vorm gegeven door deskundige begeleiding. Vrijblijvendheid kan verkeerde verwachtingen doen ontstaan.

De begeleiding stopt niet abrupt met het einde van het project (huisvesting). De situatie van de familie is na de duur van het project misschien wel verbeterd (tewerkstelling, competenties versterkt, beter begrip van budgetbeheer enzovoort) maar de situatie is nog erg fragiel en een terugval is heel realistisch. Om de kansen te verhogen op een duurzamere verankering is verdere begeleiding nodig. Die wordt slechts geleidelijk afgebouwd, naarmate de situatie het toelaat.