Zodra families zich op een bepaalde plaats vestigen, kunnen zij het gezelschap krijgen van andere families of individuen die al dan niet vroegere banden hebben met de bewoners. Op die manier kan er een aanzuigeffect ontstaan.

(c) BRUZZ/Saskia Vanderstichele

In Frankrijk, bijvoorbeeld, ontstonden door te lange tolerantie ware Roma-sloppenwijken, wat uiteindelijk leidde tot uitwijzingen van duizenden Roemeense en Bulgaarse Roma tussen 2009 en 2012. De bidonvilles hadden ook een negatieve impact op de publieke opinie over Roma in het algemeen. Roma met een stabiel en regulier verblijf in Brussel keuren dit nieuwe fenomeen af. Ze vrezen dat ze, zoals in Frankrijk, wel eens zelf slachtoffer zouden kunnen worden van stigmatisering als gevolg van gebrek aan kordaat beleid. Ook vanuit de buurten zelf waar geïmproviseerde woningen oprijzen, komt geregeld protest.

Hoe kan een gemeente reageren die met zulke kampementen wordt geconfronteerd?

* De gemeente neemt best zo snel mogelijk het initiatief om het terrein te laten ontruimen, hetzij via een besluit van de burgemeester, hetzij door de eigenaar aan te manen om een vordering in te leiden bij het Vredegerecht.

*Het is belangrijk dat de termijn van ontruiming zo snel mogelijk wordt vastgelegd en de ontruiming ook consequentwordt uitgevoerd.

*De bewoners moeten in elk geval goed geïnformeerd worden over de nakende ontruiming, indien nodig met een vertaler of tolk erbij, zodat zij hun voorzorgen kunnen nemen.

*De gemeente neemt haar voorzorgen voor tijdelijke noodopvang van de aanwezige families (Samu Social) en communiceert deze mogelijkheid duidelijk naar de groep.