Zorg voor regelmatig contact van gemeentelijke straathoekwerkers of andere outreachers (Roma-bemiddelaars Foyer, Kind & Gezin, Dokters van de Wereld, Samu Social, …) met de families om de situatie, de bedoelingen en de noden te monitoren en te evalueren.

Bied realistische informatie over het lokale aanbod van begeleiding (scholen, sociale begeleiding (CAW Brussel, …), mogelijkheden van begeleiding naar vorming, opleiding, tewerkstelling, …

Breng families pro-actief in contact met of begeleid hen naar de juiste diensten.

Directe doorverwijzing naar noodopvang (Samu Social) zou verplicht moeten worden als er kinderen bij zijn!

Geef informatie over Dringende Medische Hulp en leid de familie naar het OCMW.

Heb aandacht voor de algemene situatie van de minderjarigen ten einde te oordelen over precariteit of eventuele verwaarlozing en desgevallende melding aan Dienst Jeugd en Gezin van de Politie. Over maatregelen van Bijzondere Jeugdbijstand dienen de bewoners vanaf het begin duidelijk op de hoogte te worden gebracht.

Deze informatie kan gebundeld worden in een flyer of fiche, naar het Roemeens vertaald en bestemd voor families die op straat of in barakken leven. Hierin wordt ook informatie opgenomen over wettelijke verplichtingen (zie punt 2 over sensibilisatie): leerplicht, maatregelen Jongerenwelzijn, verbod om barakken te bouwen op openbare of particuliere ruimtes, … Straathoekwerkers, bemiddelaars en andere actoren kunnen deze flyers uitdelen en de families informeren.