Met uitzondering van ex-Joegoslavische Roma die vanaf de jaren ’60 naar Brussel kwamen in het kader van arbeidsmigratie, en die zich sindsdien goed hebben geïntegreerd in de Belgische samenleving, waren er tot voor 2014 slechts zeer weinig Roma te vinden op de reguliere arbeidsmarkt in Brussel. Veel Roma vroegen vanaf 2007 (toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU) het statuut van zelfstandige of vennoot aan waarmee ze een – in veel gevallen erg schaars – inkomen konden vergaren.

Vanaf de volledige openstelling van de arbeidsmarkt in 2014 kregen Roma geleidelijk aan meer kansen om aan een regulier arbeidscontract te raken. Toch blijft hun aandeel relatief laag. Het gebrek aan opleiding, kwalificaties en werkervaring betekent voor de meesten nog steeds een rem op een vlotte toegang tot de arbeidsmarkt. Voor de groep dakloze Roma-families vormen hun onstabiele huisvestings- en administratieve situatie nog extra obstakels.

Sinds 2015 voert de Roma-dienst van Foyer vzw een door het ESF ondersteund project uit waarin met gemotiveerde Roma-kandidaten intensieve trajecten op maat worden uitgewerkt naar opleiding en tewerkstelling. Vaak gaat het om cliënten die, ondanks het reeds bestaande aanbod van arbeidsbegeleidingen, voordien nog geen aansluiting vonden op de reguliere arbeidsmarkt.

Wat zijn nu de succesfactoren die de trajectbegeleiders en bemiddelaars van de Roma-dienst kunnen vaststellen in hun zoektocht naar een geschikte job voor cliënten van Roma-origine?

Een voorbeeld van een goede praktijk is het ESF-project Roma@Work van de Roma-dienst van de Foyer. Roma-bemiddelaars (stewards) ondersteunen de trajectbegeleiders om Roma aan een geschikte opleiding en een job te helpen in Brussel. Een korte voorstelling is te zien in onderstaande video.

Steeds meer Roma in Brussel richten zich op de reguliere arbeidsmarkt en beseffen dan ook steeds meer dat hiervoor een opleiding nodig is. Koen Geurts geeft uitleg in het studiogesprek bij BX1 hieronder.