… met aandacht voor competentieversterking

Een vaak gehoorde wens van Roma-cliënten die werk nodig hebben, is om voor hen zo snel mogelijk en om het even welke job te vinden. Een essentiële taak van trajectbegeleiding zal zijn om de cliënt bewust te maken van het belang van een langere termijn-strategie en het investeren in competenties. Ervaring leert dat zij die hiervoor geduld kunnen opbrengen, meestal sneller een beter betaalde job vinden met meer zekerheid.

De oriëntatie heeft een duidelijke focus nodig, gericht op een specifieke arbeidsniche, in lijn met de aanwezige of te verwerven competenties van de cliënt.

Bij de bespreking van de jobwensen van de cliënt, bepaal je aan de hand van de competentieprofielen van de functies welke competenties versterkt dienen te worden. Bekijk welk soort taalcursus (kort of langer, intensief of gespecialiseerd, …) en/of welke specifieke professionele opleiding (kort, middellang of langer) aansluit bij het competentieprofiel.

Succesverhalen en voorbeeldfiguren uit de gemeenschap of familie kan je aanhalen om de cliënt verder te overtuigen en te inspireren over het belang van een duurzaam traject, in plaats van zich snel en vruchteloos enkel op het solliciteren te storten.

ESF-cliënt bezoekt jobbeurs (c) Foyer

Welk traject is het meest motiverend voor de cliënt? Wat komt het meest overeen met zijn/haar mogelijkheden en wensen? Werk het traject samen met de cliënt op maat uit en voer het uit op zijn/haar ritme.

Gezien de nijpende situaties van vele Roma-cliënten genieten korte en realistische trajecten de voorkeur.

Let op hoe je de begeleiding presenteert. Niet: “We vinden werk voor jou.” Wel: “We zoeken samen werk.” Ook dient voldoende tijd ingepland te worden voor het versterken van sollicitatievaardigheden en verwerven van arbeidsattitudes.