Er bestaat niet zoiets als dé Roma-keuken: Roma overal ter wereld hebben hun eetgewoonten – net zoals heel wat andere gewoonten – steeds voor een deel aangepast aan de plaats waar ze woonden. Veel gerechten die vaak door Roma worden gegeten, vind je dus zeker niet alleen bij hen. Wat Roma wel vaak doen, is een eigen toets geven aan die gerechten. Typisch voor de meer traditionele keuken is dat het eten zo veel als mogelijk in één pot wordt bereid. Dat heeft zijn oorsprong in het koken in een ketel boven het kampvuur toen Roma nog nomaden waren.

In veel Roma-gemeenschappen gelden bepaalde voedingsmiddelen als ‘gunstig’ (goed voor je welzijn in het algemeen), vooral sterk smakende dingen als knoflook, ajuin, citroen, zure augurken, zure room.

Wil je zelf aan de slag met een paar typische gerechten? Hieronder vind je enkele receptfiches. Omdat Roma een orale cultuur hebben, werden recepten meestal mondeling doorgegeven. Daarom staat niet overal bij hoeveel je precies nodig hebt. De maaltijd kun je afsluiten met ’tsjaio’ of ‘kavia’ zoals verder op deze pagina beschreven. Xabe latcho! (Smakelijk!)

Theetijd, koffietijd

Tsjaio

Thee zoals Roma hem maken!
Dit heb je nodig voor een kopje:

  • 1 theezakje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • gewone suiker (mag best veel zijn!)
  • een beetje kaneelpoeder
  • een (bio-)citroen 
  • een waterkoker en een kop

Doe het theezakje in een theekop, giet er heet water over en doe de andere ingrediënten erbij. De hoeveelheden kan je zelf een beetje kiezen. Snij de citroen in schijfjes en leg een schijfje citroen in de theekop.

Proeven maar! (Wel eerst blazen…)

Kavia

Hoe maak je thuis koffie? Vast met een koffiezetapparaat. Ook Roma gebruiken vaak een koffiezetapparaat, maar er wordt toch ook nog traditionele koffie gemaakt. Hij gelijkt wel wat op Turkse koffie. 
Opgepast: sterk!
Dit heb je nodig:

  • gemalen koffie – of koffiebonen en een koffiemolen
  • suiker
  • een kleine koffiepot
  • kleine koffiekopjes
  • melk

Maal de koffiebonen als je geen gemalen koffie gebruikt.
Zet een kleine koffiepot met water op het vuur. Doe er flink wat suiker bij en laat het water met de suiker koken. Doe dan wat van dit gekookte water in een apart kopje. Dit wordt gebruikt om de koffie nog te verdunnen als dat nodig is.
Doe een paar koffielepels koffie in de pot met kokend water en roer goed. Laat alles nog even goed doorkoken.
Serveer de koffie in kleine kopjes. Als je dat wil, kun je er nog wat melk bij doen. Roma drinken hun koffie meestal zonder melk.