Bij heel wat Roma-families is een aantal randvoorwaarden niet vervuld om zich ten volle te kunnen concentreren op een parcours dat leidt naar een inschakeling in de arbeidsmarkt. Opvang en scholarisatie van kinderen moeten in orde gebracht worden, voor sommigen moet eerst de administratieve situatie geregeld worden, ziekten en aandoeningen die symptomatisch zijn voor personen in kansarmoede verdienen de nodige aandacht, een aantal gezinnen worstelt met een precaire huisvestingssituatie of dakloosheid, enzovoort. Trajectbegeleiding dient dus op en integrale manier ook hier aandacht aan te besteden.

(c) Virginie Nguyen Hoang

Actieve outreaching naar de inactieve arbeidsreserve is noodzakelijk voor een moeilijk bereikbare doelgroep zoals Roma. Door gebrek aan kennis en/of vertrouwen maken zij ondermaats gebruik van de bestaande mogelijkheden. Roma-bemiddelaars van Foyer vzw kennen de Roma-gemeenschappen goed en werken reeds op andere domeinen met de families. Zij gaan actief op zoek naar gemotiveerde werkzoekenden.

Een vertrouwensband opbouwen is van cruciaal belang om hoe dan ook met Roma-families aan de slag te kunnen. Ruimte scheppen voor randvoorwaarden biedt daar de gelegenheid toe: je kunt ondersteuning bieden bij dagelijkse noden en obstakels voor ouders (zoals administratie of gezondheid) en kinderen (onderwijs) die aangepakt moeten worden opdat families zich tot het reguliere aanbod kunnen en willen richten.

Veel Roma gaan er (vaak onbewust) van uit dat goede jobs niet voor hen zijn weggelegd. Een dergelijk geringschattend zelfbeeld vraagt om intensieve persoonlijke ondersteuning: voldoende tijd vrijmaken om te luisteren en te begeleiden, beschikbaar zijn, discretie, aanmoedigen en aanklampen.