Basisprincipes bij het werken met Roma

Mainstream beleid biedt niet steeds een antwoord op de specifieke situatie van moeilijk toegankelijke groepen. Vaak blijkt dat de huidige reguliere maatschappelijke dienst- en hulpverlening er niet in slaagt om op een effectieve manier met Roma-groepen om te gaan. Anderzijds slagen heel wat Roma er niet in om op eigen kracht aansluiting te vinden op het reguliere netwerk. Nochtans kunnen hulp- en dienstverleners, schoolpersoneel en publieke instanties zelf heel wat stappen zetten om een vruchtbare samenwerking met Roma-families mogelijk te maken. Ervaring uit de praktijk leert dat twee essentiële doelstellingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het creëren van vertrouwen en het stimuleren van een verantwoordelijke samenwerking.

Vertrouwen creëren

Er zijn tal van historische, sociale en culturele redenen waarom Roma niet automatisch vertrouwen stellen in hulpverleners of andere maatschappelijke instanties. Dit wantrouwen is vaak wederzijds en het zit vaak dieper dan het op het eerste gezicht lijkt. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie is een absolute voorwaarde om tot een vruchtbare samenwerking met Roma-cliënten te komen. Om vertrouwen te creëren, dient er aandacht besteed te worden aan:​

Verantwoordelijke samenwerking stimuleren

Wanneer voldoende aandacht wordt besteed aan het creëren van wederzijds vertrouwen, heeft een verantwoordelijke samenwerking meer kans op slagen. Ook hier gaat het om een wederzijds en interactief proces waarbij beide partijen tot bepaalde noodzakelijke inzichten komen over elkaar. Zo zal de cliënt zich bewust moeten worden van de eigen verantwoordelijkheid ten opzichte van de hulp- of dienstverlener, zijn/haar gezin en de maatschappij. Om tot een verantwoordelijke samenwerking te komen, kunnen we volgende objectieven voor ogen houden:

Verdere lectuur

Voor nog meer handvaten specifiek voor het werken met woonwagenbewoners kan je terecht op de website WOONWAGENBEWONERS. Op de website ROMA van het het Agentschap Integratie & Inburgering krijg je aan de hand van interessante praktijken met betrekking tot verschillende levensdomeinen een beter zicht op de ondersteuning die Roma nodig kunnen hebben.