Hou in je communicatie zoveel mogelijk rekening met ieders positie in de familie en de gemeenschap. Als het over kinderen gaat, moet zowel aan de vader als aan de moeder aandacht besteed worden. Ook de grootouders spelen vaak een actieve rol in de opvoeding van de kinderen.
Als het een baby betreft, kan je in eerste instantie de moeder aanspreken, maar wees je ook bewust van de rol van de schoonmoeder; zij is een soort ‘coach’ voor haar schoondochter. Betrek haar indien mogelijk er ook bij, ook al vind je haar rol erg dominant: als je haar over het hoofd ziet, kan de jonge moeder tegenover haar schoonmoeder in de problemen worden gebracht, waardoor verdere samenwerking wordt bemoeilijkt.
Voor de dagelijkse opvolging van de schoolloopbaan is de moeder vaak meer betrokken dan de vader: zij is meestal degene die de kinderen naar school brengt, naar oudercontacten gaat en het huiswerk in de gaten houdt. Doet er zich echter een probleem voor op school (of elders), dan is de vader wel aanspreekpersoon. Door mee te werken aan een oplossing wil hij o.a. gezichtsverlies vermijden ten aanzien van de (Roma-)gemeenschap.
Tijdens de adolescentie speelt de vader vaak een belangrijkere rol in de opvoeding van de zonen, de moeder in die van de dochters.